Bugaboo Donkeyt - tuplarattaiden jokapaikan jyrät.

Oikeanlaisten rattaiden hankinta on lähes yhtä tähtitiedettä kun oikeanlaisen turvaistuimen tai oikean kokoisen välikausihaalarin hankinta etukäteen. Käyttöä ja tarvetta ja kunkin mallin sopivuutta ei voi kun arvailla. 

Tuplarattaiden kohdalla arvausleikkiin tulee vielä yksi muuttuja lisää, joten aloitin pähkimisen ajoissa, jopa puoli vuotta ennen kuopuksen syntymää. Tuolloin esikoinen oli vasta juuri ja juuri 2 v - oli todella vaikea hahmottaa, millainen tarve meillä olisi, kun hän on 2, 5 v tai 3 v. 

Kriteerini tuplarattaille olivat jokatapauksessa seuraavat: 

1. Muunneltavuus yhdelle ja kahdelle sekä tarvittaessa kaukalon kiinnitys. 
2. Istuimet vierekkäin ja tarvittaessa kutakin istuinta voi kääntää joko kasvot työntäjään päin tai eteenpäin. 
3. Näppärä kasaus autoon ja pois. 
4. Kulkeminen maastossa kuin maastossa. 
5. Ulkonäkö tai Brändi - ei vaikutusta, kunhan on meidän arkeen toimivat pelit. 

Jo ensimmäinen kriteeri rajaa vaihtoehtoja huomattavasti. Vaihtoehtoina oli joko kärryt, joissa ollaan kuin kerrossängyssä – tai Bugaboo Donkeyt. Aasit ovat ainoat löytämäni rattaat, jossa muksut matkustavat rinnakkain, mutta joiden runko kaventuu myös yhden lapsen tarpeisiin. Valinta alkoi olla siis aika helppo. Punnitsin vielä vähän aikaa eri vaihtoehtoja, koska hinta hirvitti. Tottakai ne ovat markkinoiden kalleimmat kärryt. 

Tori.fi -palveluun hakuvahti ja linkki suosikkeihin. Ihan niin kuin 80% meidän muksuille tulevista tavaroista tulee käytettynä, en tee tämänkään asian kanssa poikkeusta, jos ei ole pakko. Tarkistin viikon ajan noin 30 minuutin välein tarjonnan ja kun sopivat löytyivät sopivalta etäisyydeltä sopivaan hintaan olin kärppänä kaupoilla. Heinäkuisena torstaina ajelin aamulla klo 7 ennen työpäivää Hämeenlinnaan ostoksille ja matkaan tarttui mustat, kankaistaan jonkin verran haalistuneet rattaat kaukaloadapterilla hintaan 720 e.

Kyllä tuokin hinta hirvitti, mutta jos oikein hyvää huolta näistä onnistuisin pitämään, niin kyllä näistä suurimman osan saa vielä takaisin, uskalsin luottaa.


Nyt puoli vuotta rattaita lykittyäni voin todeta, että tärppi kävi. Rattaat istuvat riittävän hyvin meidän arkeen. On moniakin asioista, jotka voisivat olla vielä paremmin, mutta tässä koottuna plussat ja miinukset. Plussat vievät ehdottomasti voiton enkä usko, että millään mallilla olisi päästy näin hyvään tasapainoon. Mainittakoon vielä, että näiden kärryjen lisäksi meiltä löytyy esikoisen Emmaljungat ja Brio Smilet, joita käytän tässä rinnalla erilaisiin tarpeisiin. Yhdet rattaat on esimerkiksi aina sisällä, jotta saan nukutettua vauvan nopeasti päikkäreille ja kaikkein mieluiten käytän Brioja, jos lähden vain yhden lapsen kanssa lenkille. Ne kun on mulle kuitenkin ne kaikkein kaikkein täydellisimmät ja ketterimmät rattaat. 

 Bugaboo Donkey Plussat 


+ Soveltuu niin yhdelle kuin kahdelle lapselle ja kolmevuotias inasen vajaa metrinen mahtuu hyvin nukkumaan vielä päiväunet kyydissä. 
+ Istuimet ovat rinnakkain, jolloin molemmat viihtyvät tasapuolisesti pitkillä (1,5 h) lenkeillä vaikka olisivat hereillä tai kun olemme esim agilitytreeneissä ja rattaat ovat paikoillaan ja pitäisi viihdyttää itseään äidin treenejä katsomalla. 
+ Kaukalon saa kiinnitettyä adabterin avulla
+ Vielä ei ole löytynyt maastoa, jossa kärryt eivät kulkisi. Talvella nautimme maalaisteillämme 15 cm ikisohjosta ja kertaakaan ei edes meinattu jäädä jumiin. Lisäksi lenkillä on poikettu metsäautoteillä, hiekkarannalla ja teillä, joille on ajettu todella isokokoista soraa. 
+ Sivukori, joka on käytössä, kun rattaat kavennetaan yhdelle. Esim treeneissä ihan korvaamaton paikka kuljettaa mukana kaikki koirien tarvikkeet, siis remmit, namipalkat, lelut, oma vesipullo, lapsen lelut ja hoitolaukku. Tämä kompensoi hyvin sitä, että itse tavarakori on aika onneton. 
+ Mahtuu kasaamatta autoni peräkonttiin (Ford S-max), monona jopa niin, että vieressä on koirien häkki. 
+ Malli on riittävän kapea, jotta mahdutaan kulkemaan lähes joka paikkaan, mihin ollaan haluttukin. Rattaat mahtuvat jopa meidän kapeasta takaovesta sisään kokonaisina, tosin silloin kyse on milleistä enkä suotta halua naarmuttaa uutta ovea, joten hyvin harvoin nostan rattaita kokonaisina sisälle. Ainoa paikka, josta ei olla tähän mennessä mahduttu on Prisman kassat (Kassan ja hälytysportin väli). Sillä reissulla oli muutenkin niin pinna kireällä lasten kanssa, että kerta on jäänyt melkeinpä viimeiseksi yhteiseksi kauppareissuksi. Nykyään käyn kaupassa yksin tai turvaudun keräilypalveluun. 



Bugaboo Donkey Miinukset 


+ Surkean pieni ja matala tavarakori, johon ei mahdu kunnolla edes hoitolaukku. 
+ Kasaaminen ja palapelileikki, jos rattaat pitää sulloa autoon. Kasausmekanismi ei ole mielestäni kaikkein näppärin ja etenkin talvella kohmeiset sormeni eivät meinaa saada painettua ja vedettyä kasausnapista. Istuimet pitää irrottaa kasausta varten. Onneksi tosiaan omaan autoon kärryt mahtuu lähes aina kasaamatta, joten kasausta tulee harrastettua hyvin harvoin. 
+ Kuomujen haalistuminen
+ Peruskuomuissa ei ole tuuletusaukkoa, joten ovat kaiketi aika kuumat kesällä. Pitäisi varmaan hankkia erikseen kesäkuomut, mutta koska ovat käytössä meillä korkeintaan enää tämän kesän, jätän hankkimatta ja koitan olla luova. 
+ Turvakaaressa ei ole niveltä vaan otettava irti kokonaan. Tämä puute huomioitu Donkeyn uusimmassa mallissa. 

Näistä oikeastaan kahdelle ensimmäisellä on arjessa merkitystä, mutta näidenkin kanssa on opittu elämään. Hoitolaukkunakin mulla on reppu, jonka saa tarvittaessa selkään ja toisaalta, eniten näitä kärryjä käytetään lenkillä, jolloin ei hoitolaukkua tai muutakaan edes tarvita mukaan. 

Kesälomareissulle lähdössä - Rattaat mahtuvat kaiken tavarapaljouden keskellä autoon kasaamatta, mutta koirat saivat jäädä kotiin tältä reissulta. 

Kuomujen värjäys 


Sitten vielä pureutuminen kuomujen haalistumiseen ja miten eliminoin tämänkin kohdan miinuslistaltani. 

Kärryt olivat olleet käytössä muutaman vuoden ja mustat kuomut olivat haalistuneet yllättävän ruskeiksi. Jos on tämän hintaiset kärryt en kyllä ymmärrä, miten voi olla normaalia, että näissä kankaat haalistuu näinkin helposti. Minulla ei ole kuitenkaan ollut tapana jäädä märehtimään sitä, mihin voi vaikuttaa, joten googlettelin ohjeita kankaiden värjäykseen ja ryhdyin tuumasta toimeen.


Tässä näkyy hyvin kuomun väriero alkuperäiseen verrattuna (vaunukopan päälinen). 


Sinellistä purkki Textile Color Basicia (Solid olisi peittävämpää, mutta myyjä suositteli Basicia, koska värjätään alkuperäiseen väriin, hintakin oli puolet halvempi). Lisäksi tarvitsin maalisudin, meikkisieniä ja maalarin teippiä, pumpulipuikkoja sekä föönin. Aikaa yhden kuomun sutimiseen meni n 40 minuuttia. Vedin ensin reilusti sudilla ja tasoitin meikkisienellä. Logon kohdan teippasin piiloon maalarin teipillä ja töpöttelin kohdan jälkeenpäin pumpulipuikolla. Annoin kuivua vuorokauden, jonka jälkeen föönasin kauttaaltaan, jotta väri kiinnittyisi myös mahdollista pesua varten. Föönaukseen meni n 10 minuuttia – toivottavasti riittää. Toinen vaihtoehto olisi laittaa kuomu uuniin, mutta jotenkin mun tuurilla koko kuomu sulaisi sinne :D.

Kuomuista tuli kauniit mustat ja rahaa paloi alle 10 euroa. Jos joku toinenkin kerta lasten päikkäriaikaan saan inspiraation, niin värjään myös alakorin, sillä väriä jäi kahden jatkettavan kuomun jälkeen vielä runsaasti yli.

Tadaa - ongelma ratkaistu. Väri on säilynyt hyvin nyt puoli vuotta - todennäköisesti paremmin, kuin alkuperäinen :D. 



Mustat tuli. 


Kaiken kaikkiaan siis hyvät kiesit ja uskon, että näillä mennään vielä pitkälle syksyyn, jonka jälkeen haaveilen myyväni nämä pois ja saavani sen verran vielä rahaakin, että saisin ostettua kahdelle lapselle soveltuvan pyöräkärryn. 













Kommentit

Suositut tekstit