Pistäytyen höyhensaarille - Unikoulu vol 3

Nyt nukkuu vauva, nyt nukkuu äiti. Äiti nukahtaa helposti, vauva ei todellakaan. Aika testata vuoden kolmatta unikoulua.

Neea on tähän asti nukahtanut suhteellisen helposti. Noin vartti siitä, kun on menty makkariin, hän on aivan unten mailla - huolimatta siitä, että vartin aikana on ehditty jumppamaan ylös alas ylös alas, samaan jalat ja kädet jumiin pinnojen väliin, höpötettyä koko viikon kuulumiset, itkettyä, naurettua, kontattua ympäri sänkyjä ja vilkutettua koirille hyvät yöt.

Kunnes ilta illan jälkeen vartti venyi, ensin 20 minuutiksi sitten puoleksi tunniksi, yhtenä iltana nukutin itsekin jo itkua vääntäen 1,5 tuntia.
Aina meni vähintään se puoli tuntia. Kun lapsi rauhoittui, jouduin odottamaan vielä vähintään 20 minuuttia, ennen kun pystyin poistumaan huoneesta, sillä pienikin polven naksahdus sai hänet suunniltaan "Minua ei tänne hylätä!"

Halusin iltaisin tehdä jotain kivaa. Katsoa jakson hömppää, syödä rauhassa iltapalan ja ehkä piipahtaa hetkeksi koirien kanssa pihalle ihmettelemään kesäiltaa. En kökkiä pimeässä odottaen, että ehkä joskus pääsen itsekin nukkumaan.

Otin astetta järeämmät aseet käyttöön, tarkoitus saada tyttö nukahtamaan itsekseen. Olen aikomastani menetelmästä, nimestä huolimatta,  loppujen lopuksi lukenut vain hyviä kokemuksia, joten uskaltauduin testaamaan. Luvassa oli perinteisempi ns. huudatusunikoulu pistäytymistaktiikalla.

Yö yksi.
Luvassa on rauhallinen viikko, ei juuri harrastuksia, ei yökyläilijöitä tai muuta arkea sotkevaa. Olen henkisesti varustautunut 1, 5  h huutosessioon. Asennoitunut katsomaan netflixiä kuulokkeet päässä 1 minuutin pätkissä. 
Näin se lähti käyntiin: 
Iltapuuro ja -kylpy klo 20.
Tyttö omaan sänkyyn n klo 20.15. Vähän aikaa lauloin tuttua tuutulaulua, peittelin väsyneen mutta hereillä olevan tytön ja toivotin hyvää yötä. Hän nousi heti seisomaan pinnasängyn laitaa vasten ja aloitti hysteerisen huutokonsertin, kun äkkäsi, että poistun huoneesta.
Odotin minuutin ja palasin laskemaan tytön makuulleen "Hyvä yötä, nyt nukutaan". Huuto jatkui taukoamatta.
Tätä toistelin 1-3 min välein. En katsonut tarkkaan kelloa, koska luin samaan aikaan vielä vinkkivitosia netistä asiaan liittyen, jotta saisin siitä lisätsemppiä - Netflixiä en ollut vielä edes ennättänyt ajatella.
10 minuutin kohdalla huuto yhtäkkiä vain lakkasi. Menin lähinnä paniikkiin, mitä siellä nyt tapahtui! Kurkkasin varovasti oven raosta. Tyttö seisoi sängyssä ja oli ihan hiljaa. Ehkä hän huomasi, että kurkkasin, koska huuto jatkui samointein. Kävin taas peittelemässä ja ajattelin laittaa teevettä kiehumaan (kaapissa olisi teen kaveriksi vielä keksejä Neean synttäreiltä, niiden voimalla jaksaa mitä vain!). Siinä keittiössä häärätessäni huomasin, että taas tulikin hiljaista. En uskaltanut hetkeen hievahtaakaan. Hiljaisuus jatkui. Ja jatkui. Enkä todellakaan uskaltanut enää mennä kurkkamaan, mikä sitä lasta vaivaa, kun ei huuda.
Tein itselleni iltapalan. Söin sen. Ja koska edelleen oli hiljaista, oli ihan pakko käydä varovasti tirkistämässä, onko se tyttö hengissä. Siellä se tuhisi peukku suussa vauva-asennossa ja nukkui kun tukki.
Olin varautunut 1,5 h sessioon, mutta taisi mennä pilkut väärin, kun tähän kului aikaa maksimissaan 15 minuuttia.
Mitä ihmettä!!!!! 

Yö kaksi

Ohhoh, tänään Neea nukahti n. 30 sekunnissa, tai ainakin rauhoittui.

En siis ehtinyt kertaakaan palaamaan huoneeseen ennen kuin tuli hiljaista. Hiljaisuutta jatkui n 10 min, kun huomasin, että toinen koira oli sittenkin livahtanut huoneeseen sänkyyn viemisen aikana. Huomattuaan, että minä en tulekaan sinne alkoi raapimaan ovea ja herätti Neean. Kirosin koiran ja oman huolimattomuuteni syvimpään yön silmäkkeeseen, mutta turhaan, Neea rauhoittuikuin samantien uudestaan unille. VOIKO tämä olla näin helppoa?

YÖ kolme

Miksi emme ole tehneet tätä aikaisemmin. Neea ei inahtanutkana sen jälkeen, kun vein sänkyyn. 

Yö Neljä ja pari viikkoa sen jälkeenkin

Sinne hän jää huoneeseensa ja nukahtaa täysin itsenäisesti. Edelleen. 
Sama taktiikka ei valitettavasti toimi päikkäreillä, joille saan nukuttaa nykyään jopa 45 minuuttia, mutta ei haittaa. Ihanaa, kun ei iltaisin tarvitse enää stressata, kuinka monta tuntia tänään nukutetaan. 

Suosittelen 5/5. 

Kommentit

Suositut tekstit